200 Dallaszi Magyar Szó PMO :: Dallas Texas Hungarian News
Fooldal Esemenynaptar Szervezetek Gyula Atyatol Linkek Archiv Kapcsolat
English
Szeretettel Üdvözöljük Honlapunkon! Utolsó frissítés: 2016-11-16Töltse le a tájékoztatót

Majális 2018

A Metroplex Magyar Cultural Circle (MMCC) szeretettel meghív a 2018-as MAJÁLISRA!
Mikor? 2016. május 5-én, délután 3 órától
Hol? Cowboy Church of Tarrant County
1685 Lacy Drive, Haslet, TX 76177

(régen a Gazda család telke volt)

Mit kapunk? Az MMCC tagjai által főzött Bográcsgulyást, frissen slt Lángost, vizet, üdítőt és kávét. Mit hozzunk? Megosztani való kedvenc főételt, köretet, salátát, süteményt, kenyeret, bort, jó kedvet és jó étvágyat.

Mibe kerül? Felnőttek: $5.00 - MMCC tagok, $10.00 nem-tagok Gyermekek: 0-12 éveseknek ingyenes


Mindenkit szerettel várunk!

Tickets
Tickets
Tickets

Read moreTöltse le a tájékoztatót

Az 1848/1849 a Forradalom és Szabadságharc Megemlékezőjére

Az 1848/49-es Magyar Forradalom és Szabadságharc 170-ik évfordulóját idén március 18-án, délután fogjuk ünnepelni a megszokott helyen és időben. Részletes infót olvassátok a mellékelt röplapban.

Mindenkit szerettel várunk!

Read moreTöltse le a képek

Magyar – Farsang – Képek

A képekről ítélve, mindenki jól érezte magát a Farsangon, különösképpen a gyerekek, akik teljesen belemerültek és élvezték a kosztümversenyt!

Köszönjük a kedves vendégek hozzájárulását és a sok-sok inyenc falatot!

Köszönjük az önkénteseknek a lelkes munkát!

Töltse le a képek

Read moreTöltse le a tájékoztatót

Magyar – Farsang

Február 10, 2018 (szombat)
3:00-8:00 pm
Hely: Knights of Columbus Hall 1907 Whitley Road, Keller TX 76248
Mindenki hozzon főételt, vagy édességet, és italtelegendő mennyiséget, hogy megoszthassa 10 emberrel!

A Farsangot az MMCC rendezi, gondoskodik terítékről, díszletről, vízről, jégről, hűsítő italról és kávéról.

Műsor: DJ, Karaoke és tánc!

Gyermek és felnőtt kosztüm-verseny. Mindkét kategória nyertesei díjakat kapnak!

Belépő ár: $5 MMCC tagoknak, $10 nem-tagoknak
Gyermekeknek 14 éves korig – ingyenes

A költségeknek egy része az Örökségünk videó nyerességből van fedezve! Hozzátok a családot, barátokat. Mindenkit szeretettel várunk!

Registration is now closed.

Read more

Dallas - Fort Worth-i  magyarok az Örökségünk Mozgalom 2017-es pályázat I. helyezésének nyertesei!

 Ismét büszkélkedhetnek a Dallas - Fort Worth-i  magyarok. A közösség csatlakozott, az  Örökségünk Mozgalomhoz, mely kezdeményezés célja, hogy Gyulai István Örökségünk című dalának segítségével megszólítsák a világ különböző pontjain élő magyarokat, és bevonják őket egy - a magyar nyelv megőrzését, a magyarság megtartását szorgalmazó  - mozgalomba.

A Dallas - Forth Worth környékén élő magyarok  közössége is elkészítette a saját Örökségünk klipjét 2017-én nyarán, mely olyan meghatóan szép lett, hogy elnyerték vele az Örökségünk Mozgalom pályázatának I. helyezését. A klip elkészítéséhez, az elmúlt évek során, az MMCC (Metroplex Magyar Cultural Circle) által rendezett programokon és egyéb közösségi vagy családi összejöveteleken készült felvételeket valamint néhány, kifejezetten a kliphez készült videót használtak fel. Az Örökségünk dalt, 2017-es majálison már közösen vidófelvételre elénekelték. A klip betekintést nyújt az észak-texasi magyarok életébe. Gyönyörű képet ad arról, hogyan őrzik hagyományaikat, ápoljak és tanítják anyanyelvüket, kultúrájukat.                       

November 13-án született meg a klippályázat idei fordulójának eredménye, amelyről Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, a zsűri tagja, Bagdy László Paks város tanácsnoka és Vida Tünde az Örökségünk mozgalom vezetője számolt be.

A klippályázat eredménye:
1. Dallas - Fort Worth Metroplex (Texas, USA)
Helyi magyarok közössége – Tóth Anna Róza családjával
2. Arad (Románia) Csiky Gergely Főgimnázium – Szabó Csilla
3. Gyulafirátót (Magyarország) Gyulafirátóti egyesületek,
óvodások, iskolások – Jelinkó Katalin 
3. Vukovár (Horvátország) - Szerém megye nagyobb Magyar
 közösségei - Mandácskó Eszter
Emlékplakettet kap: Komárom, Gúta, Simontornya,
Szentegyháza.
Az összdíjazás egymillió forint.

A texasi magyar csoport végtelen örömmel fogadta a hírt az első helyezésről. Meghatva és büszkén terjesztették a közösségi média minden vonalán. 
Ugyanazokon a vonalakon kapták az elismerő szavakat a világ minden részéből, rokonoktól, ismerősöktől és idegenektől Ez itt csak egyike a dicsérő leveleknek:

„ Kedves Anna Róza, bocsásson meg, hogy az óhazából írok Önnek, de talán e tény is melengeti, melengetheti egy messzire költözött honfitársam, most éppen az Ön szívét! Engedje meg legelőször is, hogy szívből gratuláljak a díjnyertes kliphez, ami örökségdíjas lett! Végignéztem, meghallgattam, s nagyon megható volt! Én már 60 éves vagyok, olyan jó érezni, hogy ha a földkerekség messzi tájaira sodorta szerte a világban honfitársaimat, nem feledték, hogy magyarnak születtek, s nem feledik, hogy az ő, ott felnövő generációjuknak is tovább kell adni, mit is jelent a magyar identitás! Én az ország egy kis nyugati szegletében, az Őrségben élek, s innen küldök Önnek és e klipben szereplő minden résztvevőnek szívélyes üdvözletet és gratulációt! Isten áldja Önöket és minden magyart Dallasban!
Cseke Sándor, Őrség”

Valóban elismerést és dicséretet érdemelnek a kezdeményezők, a videófelvételek begyűjtői, a serkentők, buzdítók, a szóló és kórus énekesek, és minden egyes lelkes résztvevő, valamint mindazok, akik valamilyen formában részt vettek a videó megvalósításában.

A helyezettek az anyagi jutalom mellé oklevelet és plakátot kaptak.

Sikerük ismét azt bizonyítja, hogy a Dallas-Fort Worth-hoz hasonló kicsi magyar közösségek is mint , ha összetartanak, erős akarattal közös erőfeszítéssel irigylésre méltó, példás magyar közösséget tudnak teremteni!
 

Read more

OKTÓBER 22, 2017 Report

DFW magyar közössége ismét megemlékezett az 1956-os forradalomról, harcosairól és áldozatairól.

Az ünnepség a Ciszterci Apátság templomában, a már hagyományos magyar nyelvű szentmisével kezdődött, amit Fr, Leloczky Gyula tartott délután 4 órai kezdettel. A mise végeztével a szép számú közönség a kopjafa emlékmű elé vonult.  A Himnusz eléneklése után Deák László, aki maga is forradalmár volt, mondott rövid beszédet. Ezt követően Vitok Sándorral együtt, aki a fiatalabb nemzedéket képviselte, koszorút helyezett az emlékműre.

E szimbolikus gesztus után, az ünnepséget a ciszterci iskola ebédlőjében folytatták, ahol az ünnepi asztalt a fiatal, roppant tehetséges Aday Sarolta forradalmi témájú rajzai ékesítették.

Itt Beluska Éva, a magyar klub elnöke üdvözölte a szép számban összegyűlt vendégeket, és programot a magyar és amerikai nemzeti himnuszok éneklésével nyitották meg.

Az idei évben a program fénypontja a 2016 októberében rendezett nagyszabású ünnepségről készített videó montázs vetítése volt, amit nagy érdeklődéssel néztek a vendégek. Ezt követően Igyártó Zsuzsánna olvasta fel Véssey Ede, DFW-ban elő magyar forradalmár „Október huszonhárom” című megható és szívhez szóló versét.

A vers felolvasása után Holly Ferenc, aki 1956-ban negyedéves diák volt a budapesti Műszaki Egyetem  vegyészmérnöki szakán, és tagja a frissen alakított Nemzetőrségnek - személyes forradalmi tetteiből elevenített fel, osztott meg néhányat a közösséggel.

Az ünnepség hangulatát a Örökségünk klip bemutatása emelte csúcsra. Mindenki meghatottan nézte, hogy a maréknyi DFW-ban élő magyar, hogyan őrzi és ápolja a magyar nyelvet és kultúrát. A klip Pesti Ilona kezdeményezésére, Anna Róza Tóth technika valamint zenei tudásával és fáradhatatlan munkájával, az MMCC anyagi támogatásával, a közösség lelkes részvételével készült el az Örökségünk Mozgalom pályázatára. A videó büszkeséggel töltötte el nemcsak a benne szereplőket, hanem a néző/hallgató közönséget is. Különösképpen azok élvezték, akik eddig még nem látták a Youtube-on.

A program zárásaként a gyermekek és fiatalok kis csoportja Branham Eszter által összeállított őszi dalokat énekelt, Tóth Anna Róza zongora és Tóth Tamás gitár kíséretével.
Gyula atya áldása után, a már éhes közösség a batyusbál módon hozott magyar ínyenc falatok és italok fogyasztása mellett élvezte egymás társaságát késő estig.

Read more


Töltse le a tájékoztatót

Peter Gerendas koncert és jegyek - 2017. szeptember 23

Töltsünk egy kellemes estét a híres Gerendás Péterrel!
Dátum: szeptember 23, szombat
Időpont: 5 - 8 p.m.
Helyszín: Taste of Poland
2301 N Central Expy, Plano, TX 75075

Finom ételek nagy választékban rendelhetőek, sőr és bor is kapható. Az étlap megtekinthető: - https://www.yelp.com/biz/taste-of-poland-plano-3

Jegyek:
$10.00 MMCC tagok
$15.00 nem MMCC tagok
$5.00 gyermekek 12 éves korig:
Étel- és italfogyasztás a belépő jegy árán felül fizetendő.
Parkolás ingyenes!
Rendkívüli est lesz, a vendéglő csak számunkra lesz nyítva! de csak 75 hely van gyermekekkel együtt!
Töltse le a tájékoztatót

THIS EVENT HAS BEEN SOLD OUT!

Read more


Töltse le a tájékoztatót

DFW Szent István Napi ünnepséget augusztus 27

Kedves Barátaink!

István királyunk sírját 1038 augusztus 20-án - szentté avatásakor - nyitották fel a székesfehérvári bazilikában, s az egyház azóta is ezt a dátumot tartja ünnepként. Államalapító Szent István Király ünnepe, amely a hagyomány szerint egyben az új kenyér napja is, nemzeti ünnep Magyarországon.

Idén a Szent István Napi ünnepséget augusztus 27-án délután 5 órás kezdettel, a 4 órakor kezdődő magyar Szentmise után, a Cisztercita Iskola ebédlőjében tartjuk meg.

A rendezvényre mindenkit szeretettel várunk és megkérünk, hogy hozza kedvenc ételét és italát bőségesen, hogy meg tudja osztani másokkal, főleg azokkal, akik távolabbról, késve jönnek. Az MMCC gondoskodik a vízről, hűsítőkről, kávéról és a tálaláshoz szükséges műanyag és papir terítékről.

Ezúton szeretnénk megkérni mindazokat, akik eddig még nem fizették be a 2017-re szóló klub adómentes tagsági díjat, hogy minél előbb juttassák el levélben.

Támogatásotokat előre is köszönjük! MMCC vezetőség. 2017 augusztus.
Töltse le a tájékoztatót


Read more

Magyar Néptánc és Nyelvórák a Metroplexben

A dallas-fort worth-i magyar közösség számára minden évben lehetőség nyílik, hogy részt vegyenek olyan programokon amivel tovább fejleszthetik a magyar tudásukat, magyarságukat. Idén, a Kőrösi Csoma Sándor Program segítségével nem csak a megszokott magyar órákat lehet megtartani, hanem néptáncra is van lehetőség! Kocsis Zsófia Debrecenből érkezett Texasba, hogy a szolgálatával segítse a Metroplex Magyar Cultural Circle munkásságát. Ezek a programok leginkább az MMCC-nek, és annak az áldozatkész, lelkes önkénteseinek és tagjainak köszönhető. Az ő odaadásuk nélkül ezek a programok nagyon nehezen jönnének létre.

Bár a Dallas környékbeli magyar közösség nem a legnagyobb az Egyesült Államokban, de annál lelkesebb. Minden évben szerveznek egy nyári "tanfolyamot," amikor szombat délutánonként magyar nyelvet tanulhatnak, illetve péntek esténként táncolhatnak. Az idei év különleges, hiszen néhány év kimaradás után, végre megint van táncóra! 

A péntek esti tánc órák nagyon hangulatosak szoktak lenni. Egy igazi táncstúdióban vannak, ahol parketta és hatalmas tükrök várják az embereket. Hangulatos kis asztalok mellé lehet leülni a szünetekben, ahol mindenki felfrissülhet az általuk hozott finomságokkal. Érdekesek ezek az esték: különböző korosztályok és változatos tánctudás keveredik. Van, aki már régóta táncol, még anno Magyarországon is járt néptánc együttesbe, de van olyan, aki életében először hall magyar népzenét. Különleges élmény ilyen vegyes társaságot tanítani, hiszen nem csak magyarul kell mondani az instrukciókat, hanem angolra is le kell fordítani néha. Többen vannak a részvevők között, akik gyökereikben nem magyarok, hanem a férjükkel, feleségükkel együtt jönnek táncolni. A csapat nagyon tanulékony, és hihetetlen lelkesek! Előfordul, hogy közel másfél órát kell vezetniük a délutáni nagy forgalomban, hogy eljöjjenek! Minden órán szánunk időt arra, hogy egy-egy népdalt megtanuljunk, átismételjünk. Egészen modern módon megy a daltanulás, hiszen a 21. században élünk, így nem elég csak hallás után tanulni a dalokat. Amikor az első dalt tanultuk, mindenki gyorsan előkapta a telefonját, kikereste gyorsan és a képernyőről nézte a szöveget. Kicsit szürreális élmény volt így énekelni, bár érthető volt, főleg azok miatt, akik nem beszélnek magyarul. Mára, a telefon képernyője helyett, közösen nézik a laptopot, ahol a dalszöveg ki van írva. A látvány mindig megmosolyogtató, hogy a magyar ajkúaknak simán sikerül elolvasni, hogy mi van kiírva, míg a nem anyanyelvűek minden tudásukat összeszedik, hogy igyekezzenek egyszerre magyarul olvasni és énekelni. Le a kalappal előttük a próbálkozásukért!

Szombat délután kettőtől magyar nyelvleckéket tartunk egy templom tantermeiben. Jelenleg három csoport van: két kezdő csoport és egy összevont közép-haladó és haladó. A kezdő csoportokban főleg olyanok vannak, akik a párjuk miatt vannak ott, vagy az egyik szülő magyar és szeretne még többet tanulni. Ők "nem beszélni madzsar," "csak edzs kicsi." Vagy talán még ennyit se. Többször jártak már Magyarországon, de a köszönéseken túl még nem sok mindent tudnak. Nagyon lelkesek, hiszen mindent, amit csak tudnak, magyarul mondanak. 

A közép-haladó csoportban olyanok vannak, akik tudnak beszélni magyarul, ha nagyon megerőltetik magukat, de nehezen jön a nyelvükre a szó. Ők sokkal többet értenek magyarul, mint amennyit tudnak mondani. A haladó csoport anyanyelvi szinten beszéli a nyelvet, de ők sokkal többet foglalkoznak a nyelvtannal és a miértekkel; nekik leginkább csak finomítani kell a nyelvet.

A sok nyelvtan és megerőltetőnek tűnő feladat közben mindig van egy kis szünet. Ilyenkor jó látni, ahogy az apró gyerekek együtt játszanak, a felnőttek beszélgetnek az eddig tanultakról, az eddigi élményeikről. Jó ilyenkor végig nézni a zsibongást. Az átlag létszám körülbelül 30 fő körül szokott lenni, de ez a szám hétről hétre gyarapodik!

Mindenkit szeretettel várunk a péntek esti tánc órákon PJ's Dancetique-ben (940 E Belt Line Rd. Ste 132, Richardson, TX 75081) és a szombati nyelvleckéken (Bedford Church of Christ - 2401 Bedford Road, Bedford, TX 76021)!

Read more


FR. MELCHIOR ISTVAN CHLADEK

FR. MELCHIOR ISTVAN CHLADEK (1931-2017)

Június 14-en, szerdan elhúnyt FR. MELCHIOR ISTVAN CHLADEK, a dallasi Ciszterci apátság utolsó alapító atyája, akit az apátság ujjonan épített kriptájában fognak örök nyugalomra helyezni június 24-én. Isten nyugtassa örök békében.

Istvan Chladek was born on July 26, 1931, in Budapest, Hungary. He attended the Saint Emery School run by Cistercian monks and graduated in 1948. On August 29, 1949, he entered the Cistercian Monastery in Zirc, Hungary and received the name Melchior, one of the three wise men. Less than a year later he took his first vows on June, 1950. The communist government, however, published within months its decree abolishing the Cistercian Order in Hungary and several other religious communities. Melchior and 20 other Cistercian monks fled Hungary through the Iron Curtain in what has come to be known as “The Great Escape.” Eight of the escapees were captured and imprisoned. Melchior was among the thirteen who managed to reach Rome in October, 1950, where he studied philosophy and theology in preparation for the priesthood.

At the request of his superiors, Melchior immigrated in 1954 to the Cistercian Monastery in Spring Bank, Wisconsin, completing the last year of his theological studies at St. Francis Seminary. On May 14,1955, he was ordained to the priesthood in Milwaukee but waited five days to say his First Mass in Dallas with the recently founded Cistercian community. He then began the study of biology at Southern Methodist University, transferring to Saint Louis University, where he earned his Master’s degree in 1961. Fr. Melchior was the last survivor of the group of Hungarian Cistercians who founded the Cistercian Monastery Our Lady of Dallas. He was member of the original faculty of Cistercian Preparatory School, which opened its doors in the fall of 1962 in rented facilities on the Ursuline Campus before moving to its present site in Irving in 1964. He served as the Form Master of Class ’70, the first class to graduate from the Prep School. Afterwards, he served as Form Master for Class ’75 and Class ’81, while also teaching biology from 1962 to 1979. Fr. Melchior is remembered fondly by his students as a dear friend and, as one medical doctor recalled, one of “the best science teachers I ever had, the one who taught me how to really think.” Others enthusiastically tell stories of his genetics experiments with fruit flies and his conscientious care for the varied animals he kept in the school. After working as the Abbot’s secretary from 1979-1981, Fr. Melchior served in various pastoral assignments, including St. Monica’s Catholic Church and the Catholic chaplaincy at Carswell Air Force Base in Fort Worth. Throughout his later years, he suffered from debilitating health problems. And, when no longer able to celebrate Mass, he looked forward to receiving Holy Communion daily.

Fr. Melchior was preceded in death by a brother, killed as a teenager in the siege of Budapest in 1945, his parents, Antal Chladek and Irene Maywald. He is survived by two sisters, Irene and Maria, as well as nieces and nephews, all in Hungary.


Read more


See the language class flier

 


See the dance class flier

Magyar Nyelv És Néptánc Órák

Az elmúlt évekhez hasonló módon, idén nyáron is - júniustól szeptemberig - az MMCC (Metroplex Magyar Cultural Circle) magyar nyelvórákat és neptáncleckéket biztosít a magyar közösség részére.

Felnőttek és gyermekek, kezdők és haladók egyformán jelentkezhetnek. A nyelvórák Bedforban, a táncleckék pedig Richardsonban lesznek. Címeket, időpontokat és dátumokat a mellékelt röplapokban találhatjátok meg.

Kerünk jeletkezzetek a megadott e-mail vagy telefonszám módján.

  


Read more


Képek

 


Nézd a videók

2017 Majális

Május 6-án még egy sikeres Majálist ünnepeltünk a gyönyörű Grapevine tó partján! Az időjárás tökéletes, a környezet lenyügöző, a gulyásleves, túros-csusza és minden egyéb elő- és utóétel istenien finom, a hangulat pedig baráti és vídám volt! Idén is a DFW-ban élő magyarok apraja és nagyja, szép számban, 185-ön jött el e hagyományossá vált tavaszi ünnepségre. A hosszú heteken át tartó tervezések, előkészületek, a két tucatnyi önkéntesnek fáradhatatlan munkája szemmel láthatólag nem volt hiábavaló. Egy teljes szakács csapat szivét-lelkét és a legfinomabb anyagokat tette a bográcsgulyásba és a túros csuszába! Főzték a bográcson, a kályhán, majd büszkén szolgálták fel az éhes és hálás vendégseregnek. A Májusfa kitáncolása történetének felolvasását követve a hangulatot a közös magyar nóták énekelése vitte csúcsra. Különösképpen a Gyulai István Örökségünk dalával, amit videóra vettek, hogy az Örökségünk mozgalom pályázatába be tudjanak nevezni vele.  Öröm volt hallgatni őket, és látva a három nemzedéket átfogó családokat, régi ismerősöket és  az új arcokat, ismét megerősödött bennünk a tudat, hogy a magyar élet Észak Texas-ban virul és nyelvünk, hagyományaink  ápolva vannak.

  


Read more


Nézd a videót

Diaszpóra2 Megavers

Büszkék vagyunk Emilyre, Eszter Branham és Mike Branham, hat éves kislányára, aki a Diaszpóra2 Megavers szavalóversenyben Zelk Zoltán Kiskertész című versét szavalva II. helyezést ért el! Emily az egyetlen amerikai kislány a nyertesek között. Buszkek vagyunk ra, hogy ilyen nagyszeruen kepviselte a DFW magyar gyerekeket! Gratulálunk neki és a szüleinek e dícséretre méltó eredményért.

A Branham család Colleyville-ben lakik és rendszeresen részt vesz a Dallas-Fort Worth-i magyar klub rendezvényeiben. Emily zsenge kora ellenére, szavalásával és énekelésével már többször is elbűvölte a helyi magyarokat. Csak így tovább Emily! Sok sikert kivánunk neked a jövőben is.


Read more


See the flier

Majális 2017

Kedves barátok, ismerősök,
Szeretettel meghívunk a DFW Magyar Majálisra 2017 Május 6-án déltől este 7:30-ig.

Helyszín: Jackson Pavilion in Rockledge Park, 3600 Pilot Point, Grapevine, TX 76051

Program: Közösségi piknik, játékok, foci és naplemente előtti éneklés.

Maximum férőhely 200 és a regisztráció április 23-án zárul.

Jelezzétek előre a Google List -án, hogy ki milyen játékot tud otthonról hozni és miben tud a Majális napján segíteni.

Belépő: felnőtteknek: $10.00
gyermekeknek: 6-12 év között: $5, és 6 év alatt ingyenes

Jegyeket a www.magyarszo.net oldalunkon Pay Pal módján hitelkártyával lehet fizetni, de aki csak csekkel óhajt fizetni - MMCC névre kiállított csekkét küldje Beluska Éva címére: 1904 Autry Court, Arlington, Texas 76017

A részvételi árban benne van egy tál gulyásleves és egy lángos. Tavalyihoz hasonlóan, kiegészítő picnic ételt, sütit és gyermek ételt hozzatok megosztani.

További kérdésekkel kérünk forduljatok Pesti Ilonához pestiilona2@gmail.com e-mail címén vagy 979-739-6596 telefonon.

Mindenkit sok szeretettel várunk!


Read more


Képek

MÁRCIUS 15 ÜNNEPELÉSE - DALLAS, TEXAS, Március 12, 2017

Vasárnap, március 12-én, a Dallas Fort Worth környékbeli magyarok ismét megemlékeztek az 1848-49-es Forradalomról és Szabadságharcról.

Az ünnepség a Cistercita Apátság kápolnájában tartott magyar nyelvű misével kezdődött, azután az iskola ebédlőjében, az MMCC elnöknője üdvözölte a vendégeket, majd a magyar és amerikai hímnuszokkal nyitották meg az ünnepséget.

Szépszámban jöttek a vendégek, idősek és fiatalok egyaránt. Régi ismerősök és a nem régen Texasban letelepedett fiatal magyar családok itt új  barátokra találtak, új kapcsolatokat teremtettek. Szinte otthon érezhették magukat.

A megemlékező beszédet Váli Péter, a klub alelnöke mondta el, és azt követve üdvözölte és bemutatta Strigel Ádám nyugalmazott Őrnagy Urat, a Magyar Nemzetőrség önkéntes tisztjét, A Hagyományőrző és Történelmi Nemzetőr Szövetség és a JNK-Szolnok Megyei Nemzetőr Egyesület tagját. Rövid bemutatkozás után Strigel Úr méltatta a Metroplex Magyar Cultural Circle erőfeszítését a magyar nyelv és a magyar néphagyományok megőrzése érdekében. Úgy Beluska Évának, a klub elnöknőjének mint Váli Péternek, a klub alelnökének Díszoklevelet nyújtott át - A Hagyományőrző és Történelmi Nemzetőr Szövetség  részéről - a fáradhatalan munkájuk elismerése jeléül. A magyar klubnak pedig egy gyönyörű, Tiszafüred-i Szűcs Andrea iparművész által készített, festett tálat ajándékozott.

A Petőfi Sándor, Nemzeti Dal-át (Sinkovits Imre hangrögzített szavalásában) követve Leloczki Gyula atya áldást mondott. Azután, mindenki a finom, vendégek által hozott falatok és italok  fogyasztása és háttérzene Kosuth nóták mellett folytatta az ünnepséget.

Megemlítendő az is, hogy a szentmise után Strigel Ádám Őrnagy Úr (kisérője Amy, és Váli Péter MMCC alelnök társaságában) tiszteletét fejezte ki minden hős iránt, aki életet adta a hazáért és koszorút helyezett a kápolna elött álló 56-os Kopjafa Emlékműre.

A délután folyamán Joe Czabajszki-t Elismerő Oklevél átadásával méltatták a Bátorság a szabadságért című könyvhöz nyujtott munkájáért. Vacsora alatt és után a csendes árverésre bocsájtott tárgyak könyvek nagy érdeklődést keltettek, de az 1848-as ezüst 20 Krajcár bizonyult a legsikeresebbnek.

Mindenkinek, rendezőknek, árverésre bocsájtott tárgyak adományozóinak és résztvevőknek egyaránt köszönjük ezt a sikeres és kellemes ünnepséget.

Reméljük, hogy még sokszor fogunk ilyen kellemes hangulatban együtt ünnepelni.

(Beluska Éva)


Read more


Download the flier

848/49-es Magyar forradalom és szabadságharc Megemlékezőjét

Az 1848/49-es Magyar forradalom és szabadságharc 169-ik évfordulójának Megemlékezőjét vasárnap, március 12-én, a szokásos módon a Szentmise után a Cisztercita iskola ebédlőjében tartjuk. A Szentmise délután 4-kor kezdődik, amelyet a megemlékező ünnepség követ 5 órakor. Kérjük hogy harapnivalóval, édességgel mindenki járuljon hozzá az összejövetelünk sikeréhez. Üdítő italokról és a szükséges terítékről az MMCC gondoskodik! Mindenkit szeretettel várunk!

Read more


Download the flier

Asymmetric Bilingualism and the Changing Social Positions of Hungarians in Transylvania, Rumania

Dr. Zsombor Csata, Assistant Professor, Babeş-Bolyai University Fulbright Scholar, UT CREES will focus on the changing demographic and socio-economic situation of the Hungarians in Rumania after the change of regime in 1989, with an emphasis on the period after the country’s accession to the European Union in 2007.

Date: Sunday, February 26, 2017
Time: 1:00 - 3:00 pm
Location: Lewisville Public Library, Crawford Room
1197 W Main St, Lewisville, TX 75067 (972)-219-3400
http://www.cityoflewisville.com/leisure-play/library

Read more


Képek

2017 Magyar Néphagyományok Fesztivál


A Metroplex Magyar Cultural Circle nevében szeretném megköszönni minden kedves vendégnek, hogy jelenlétével és finom házi falatokkal, sütikkel megtiszteltek, minden DFW önkéntes felnöttnek és gyereknek, hogy részvételükkel gazdagították, az MMCC szervezőinek és vezetőinek, hogy megvalósították, és a Magyar Diaszpóra Tanács KCSP ösztöndíjasainak, hogy csodás népviseleteikkel, énekes-táncos műsorukkal, oly emlékezetessé tették ezt a Magyar Népszokások ünnepségét.

Eva Beluska

Read more


2017 Magyar Néphagyományok Fesztivál

A DFW magyar közösség önkéntesei, az MMCC és a Diaszpóra Tanács Kőrösi Csoma Sándor Program művészei nevében szeretettel meghívlak a DFW Magyar Népszokások Fesztiválra!

Helyszín / Location: 1319 Brown Trail, Bedford, TX 76022
Mikor: 2017 Február 4-én, délután 4-8 óra

Korlátozott – 150 (gyerekekkel együtt) - ülőhely miatt már most jelentkezzetek! A regisztráció 2017 Január 20-án zárul vagy korábban, ha a férőhely megtelt

Jegyek ára
Felnőtt belépő:$16 ($14 MMCC tagsági kedvezmény) + plusz otthonról hozott házi étel 4-6 fő részére
6-12 év között: $6, 6 év alatt: Ingyenes

Új regisztráció és fizetési mód:
Lépés: Az Új Google List-án ellenőrizheted, hogy 2017-es MMCC member vagy-e, beírhatod, hogy hány főre veszel jegyet, és kérlek egyidőben jelezd, hogy mit szeretnél hozni, hogy mindenki láthassa és koordinálhassuk előre a menüt
Lépés: Az Új PayPal és hitelkártya fizetési móddal kényelmesen fizethetsz és nem lesz kezelési költséged

Lásd a további részleteket a meghívóban.

Akinek kérdése van, vagy csak csekkel tud fizetni, jelentkezzen Pesti Ilonánál a pestiilona2@gmail.com e-mail cimen vagy a
979-739-6596 telefonszámon

A lelkes szervezők és előadók nevében szerettel várunk Február 4-én!


Read more


2016 Összefo glaló

Az MMCC Áldott, Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és egészségben, boldogságban gazdag Új Évet Kíván!

Minden Kedves Barátnak és Családjának! 2016 vége közeleg, és ezuttal szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik hozzájárultak az MMCC idei rendezvényeinek, mint a Káposzta és Pogácsafesztivál, a Március15 megemlékezője, a Nagykövet Asszony, Dr. Szemerkényi Réka fogadásával egybekötött sikeres Majális, a hétvégi Magyar Nyelvleckék, a Szent István Nap Ünnepe, a Bátorság a szabadságért című könyv megírása és kiadása és az 56-os forradalom 60. évfordulója ünneplésének sikeréhez.

Sajnos szomorú eseményeket is át kellett élnünk, mint kedves barátnőnk és támogatónk, Jeannie Gazda váratlan távozását. A Cistercita apátság kápolnájában Leloczky Gyula atya részvételével nagyon szép és megható megemlékezőt tudtunk tartani Jeannie részére. Mindenkinek köszönjük a hozzájárulást, részvétnyílvánítást és az anyagi támogatást.

2015 November 27-en egy másik régi jó barátnő, Orosz Ott Erzsébet is elnunyt, az ő emlékében az MMCC az idén adományt küldött a clevelandi Cserkész csoportnak.
Pénzt gyűjtve, az MMCC adományával tetézve támogattuk a tornadókárosult Herceghalvi családot. Ezenkívűl az MMCC segélyt küldött a lousianai Árpádhonnak, Amerika legrégibb magyar településének, így a mi közösségünk is hozzájárult az árvíz által megrongált Magyarház feljavításához. *

Reményteljesen tekintünk az elkövetkező évek elé. Sok kellemes és élménydús ünnepséget, rendezvényt készülünk tartani 2017-ben is. Már dolgozunk az év első mulatságán, ami február 4-én fog sorra kerülni, de a részletek még nincsenek leszögezve. Hihetetlen, de már dolgozunk a jövő évi Majálison is. Kérlek kövessetek a honlapunkon http://www.magyarszo.net/, valamint a DFW/Texas Hungarians és DFW Hungarian Meetup Facebook oldalakon, ahol majd kellő időben meg fogjátok találni az értesítéseket.

Mivel minden rendezvény a sok munka mellett, költségekkel is jár, hát kérünk támogassátok az MMCC-t a legegyszerűbb és számotokra teljesen költségmentes módon, ami a listán van, a jobb oldalon.

Kellemes Ünnepeket és nagyon Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!

Beluska Éva
MMCC elnök
evabeluska@hotmail.com
817.829.2180


Read moreHatározat

2016 október 25-én Fort Worth Városi Tanácsa és Betsy Price Polgármesternője elfogadtak egy Határozatot, amely 2016 Október 23-át az 1956 Magyar Forradalom 60. Évforduló Napjának nyílvánította.

A határozatot tartalmazó emléktáblát pedig Ann Zadeh, városi tanács tagja nyújtotta át Greg Jackson, FWSCI (Fort Worth Testvérvárosok) Budapest Bizottsága elnökének és Beluska Éva MMCC (Metroplex Magyar Cultural Circle) elnökének, valamint Elisabeth Gazda Kaylor (MMCC titkárnő)-nek.

Számos DFW-ban élő magyar, aki jelen volt az eseményen örömmel fogadta e megtisztelő nyilatkozatot. Mindannyian köszönik Fort Wort-nak és Betsy Price Polgármesternőnek ezt a szép baráti gesztust.


Read moreAz 1956-os forradalom 60. évfordulójának megemlékezése.

A világ minden részén, ahol magyarok élnek, különböző rendezvényekkel ünnepelték az 1956-os forradalom 60. évfordulóját.

Vasárnap, 2016 október 23-án a Dallas Fort Worth-i magyar közösségünk is rendkívüli módon emlékezett meg a forradalomról és az 56-os menekültekről. Az ünnepség megemlékező szentmisével kezdődött, amit Leloczky Gyula atya tartott a Ciszterci apátság templomában. A hívek Holly Ferenc előadásában élvezhették Frank Schubert Ave Maria gyönyörű darabját. Mise után mindenki a templom előtti 56-os Kopjafa emlékmű köré gyűlt, hogy meghallgassa Márton Béla beszédét. Béla elmesélte, hogy 10 évvel ezelőtt, Gazda Imre indítványozta ezt az emlékművet, székelyföldi faragó művésszekkel csináltatta meg, majd négy személy (Béla is egyike volt a négy személynek) darabonként hozta el Texasba és az apátság földjén állították fel az 56-os forradalom 50-ik évfordulójára.
 
Azután Magyar közösségünk tagjai koszorút helyeztek az emlékműnél, és elénekelték a Magyar Nemzeti Himnuszt. Innen a csoport átment az iskola tornatermébe, ahol a pompásan feldíszített asztalokon már finom előétel falatok várták a társaságot. Minden tálcán két féle magyaros felvágott, gyulai kolbász, főtt tojás, két féle sajt- és színes paprika szeletek díszelegtek a házisütésű félbarna kenyér mellett, Beáta Tóth Nascu (cuttingedgedishes@gmail.com) ízléses és finom összeállításában.

Az asztalokon ezen alkalomhoz illő három zászlós ‘centerpiece’ díszelgett. Az amerikai és texas-i zászlók közül egy lyukas magyar zászló emelkedett ki, emlékeztetvén mindenkit a forradalomra, amikor a nemzeti színű zászló közepéből a nép kivágta a szovjet mintájú címert.
Az ünnepséget a magyar és amerikai nemzeti hímnuszokkal nyitottuk, és azt követte a megemlékező műsor első része, amelyben Váli Péter, az MMCC alelnöke röviden ismertette a forradalmat megelőző történelmi időszakot, valamint a forradalom kitörésének fontosabb eseményeit és leverésének történetét. Ez idő alatt egy óriási vászonra Pesti Ilona vetítette a beszéd fényképekkel illusztrált angol fordítását.

A “Bátorság a Szabadságért, Texasi 56-osok emlékeznek” című könyv szerzői számára egy hosszú ünnepi díszasztal volt előkészítve. A tizenhat szerző emlékeit Beluska Éva, az MMCC elnöke, gyűjtötte össze, fordítatta le és hozta létre a két nyelven írt könyvet, mely az MMCC kiadásában jelent meg az évfordulóra.

Az ünnepség második felében Beluska Éva egyenként bemutatta ezeket az 56-osokat, egy rövid idézettel a könyvben elmesélt történetükből. A tizehat említett ünnepelt Frank J. Holly PhD., FFAO, Kázmér Mészáros, Ödön Pál Takács, László Hertelendy, Elmér Engel, Professor Emeritus Joseph Nagyvary, Jenő E. Muller, Gábor Nagy, Jenő Lukácsy, Béla Szovák, Father Bernard Marton, Csaba Gyula Finta, Father Julius Leloczky, O,Cistercian, Magda Sándor, Béla Márton, and Beatrix Zsuzsánna Mányai volt.

Családjuk, barátaik és közösségünk tagjai büszkén és meghatódottan tapsolták meg őket.  A bemutatók angol fordításban szintén kivetítésre kerültek, hogy a Magyar nyelvet nem ismerő vendégek is élvezhessék az ünnepséget. A kivetítés anyagát Pesti Ilona tervezte és állította össze. Ez idő alatt a vendégek finom magyar barack- és szilvapálinkával köszöntötték az ünnepelteket.

A műsort klasszikus zenedarabok tették élvezetesebbé, Simonfalvi Gábor, Paláncz Antónia, és Walter Howard Enikő előadásában, majd Balogh Edina pedig meghatóan elszavalta Kárpáti Zoltán hadnagy Magyar Október című költeményét. Ezt a verset a hadnagy a forradalom napjaiban, pontosan október 30-án írta, és így élethű képet nyújtott a hallgatóknak a forradalom hangulatáról. Ezután a vendégek meglepetésére, minden 56-osnak egy szál szegfűt adtak a fiatalabb magyarok, elismerésük és tiszteletük jelképeként.

Majd Kövér Lászlónak, Magyarország Elnökének kérésére, a világ Magyarjainak nevében egy főhajtással a közösségünk tagjai együtt tisztelegtek az 1956-os forradalom hősei és áldozatai emléke előtt.

Ezt követően pedig finom egri borral (www.nimrodwines.com) koccintottak az 56-osok emlékére, valamint a jelenlevők egészségére.

Az ünnepségen Phillip Aronoff Úr, Magyarország Tiszteletbeli Konzulja és neje Lynn is résztvettek, és a Konzul Úr is pár szóban méltatta a forradalom jelentőségét, annak ellenére, hogy a szovjet csapatok leverték a forradalmat, annak eszméjét nem tudtak kioltani az emberekből.

Ezek után Gyula atya hála imára szólította fel a több mint 200 vendéget és áldást adott közösségünkre és ételeinkre Ezt követően szolgálták fel a Bécsi szeletből, gombaszószból, petrezselymes krumpliból és uborkasalátából álló vacsorát, melyt egy új helyi szakács, Toni Ciulea (www.smarfoodsolutions.org) és segédei készítettek. Végül Lakatos Éva finom kakaó krémes süteménye tetézte a rendkivűli menüt.

 Ekkor bevonultak a 25 tagú Csárdás Dancers of Austin táncosai, és fergeteges műsorukkal egy órán keresztül szórakoztatták a közönséget. Többszörös kosztümcserével és változatos népi táncaikkal elbűvőlték a vendégeket. A hazai muzsika hallatára többen is beálltak a  táncba, láthatólag  élvezték a táncot és a zenét, jól érezték magukat.

Az ünnepi program utolsó részében pedig a jelenlévő ‘írók’ dedikálták a Bátorság A Szabadságért Texasi 56-osok Emlékeznek, The Courage for Freedom, 56-ers Remember from Texas könyvet, melyet a hosszú sorban dedikálásra váró emberek nagy örömmel fogadtak. A könyv az Amazonon is megvásárolható.
https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=Batorsag+a+szabadsagert.          
Egyik ‘író’ vendégünk, Joseph Nagyvary, elhozta bemutatásra a saját életének leírását tartalmazó - Violence and Violins – The Making of a Hungarian Refugee című könyvét, ami szintén megrendelhető azhttp://today.tamu.edu/2016/10/13/violence-and-violins-prof-recalls-his-role-in-hungarian-revolution/?utm_source=today&utm_medium=email&utm_campaign=2016-10-26&utm_content=Violence%20and%20violins weboldalon.

Az ünnepség valóban az 56-os hősöknek és menekülteknek méltó tiszteletadás és elismerés hangján történt. Mindenki jól érezte magát, élvezte a műsort, ételt, italt és egymás társaságát. Az MMCC nevében, jómagam, az MMCC elnöke, Váli Péter alelnök és Pesti Ilona rendezvényszervező, valamint néhány önkéntes közreműködésével mindent megtettünk, hogy az ünnepséget emlékezetessé tegyük és maradandó élményt nyújtsunk a vendégeknek.

Köszönettel tartozunk a szponszoroknak: a Hungarian Initiatives Foundation-nak (HIF) és a Cistercian Abbey, Our Lady of Dallas-nak az anyagi és erkölcsi támogatásukért, amellyel ezt az ünnepséget meg tudtuk valósítani. Minden vendégnek, önkéntesnek és támogatónak hálásan köszönjük a munkáját, a türelmét és fáradságát.

 Bob Vincent - Reel Heroes Media, videofelvételét  bemutatás céljából közzé fogjuk tenni, és különböző MagyarTV-állomások rendelkezésére bocsájtjuk. 


Read more
Az MMCC minden 1956-os menekültet és szabadságharcost ünnepel

Az MMCC minden 1956-os menekültet és szabadságharcost ünnepel vasárnap, 2016. október 23 d.u. 4 - 8 (a Szentmise 3 órakor kezdődik a templomban) Ciszterszi Apátság Iskolájának Tornaterme 3550 Cistercian Rd. Irving, TX 75039, 3660 Épület.

Jelentkezési határidő: október 10 - vacsora, italok előrendelése miatt később jelentkezőket nem tudunk fogadni. Jelentkezést es fizetést kezeli: Éva Beluska, evabeluska@hotmail.com 817-829-2180. MMCC névre kiállított csekket 1904 Autry C...t. Arlington, TX 76017 címre kell küldeni. Helyszínen nem tudunk fizetést elfogadni. Olvass tovább

Örömmel tudatjuk, hogy az MMCC által készített - Bátorság a szabadságért, Texasi 56-osok emlékeznek - cimű könyv nyomdába került.

E könyv a Texasban élő honfitársainknak az 56-os forradalomban való hősies reszvételéről és annak leverését követő veszélyes meneküléséről szóló emlékeknek kétnyelvű gyűjteménye.
A könyv számos, fáradthatatlan és lelkiismeretes önkéntes munkájának eredménye, amely október 23-ára, a forradalom 60-ik évfordulójára készül el.

Ez a könyv lesz elérhető a megemlékezés október 23-án!!

Ezúttal kérünk, hogy ha tehetitek adomány formájában járuljatok hozzá e nemes kezdeményezés megvalósításához, illetve a nyomda és forgalmazás költségeihez. Kérjük a csekket, MMCC (Metroplex Magyar Cultural Circle) részére kiállítva Éva Beluska, 1904 Autry Ct. Arlington, TX 76017 címre küldjétek. Minden MMCC-nek címzett hozzájárulás adómentes!


Read more
DFW Szent István Napi ünnepséget augusztus 28

Kedves Barátaink!

István királyunk sírját 1038 augusztus 20-án - szentté avatásakor - nyitották fel a székesfehérvári bazilikában, s az egyház azóta is ezt a dátumot tartja ünnepként. Államalapító Szent István Király ünnepe, amely a hagyomány szerint egyben az új kenyér napja is, nemzeti ünnep Magyarországon.

Idén a Szent István Napi ünnepséget augusztus 28-án délután 5 órás kezdettel, a 4 órakor kezdődő magyar Szentmise után, a Cisztercita Iskola ebédlőjében tartjuk meg.

A rendezvényre mindenkit szeretettel várunk és megkérünk, hogy hozza kedvenc ételét és italát bőségesen, hogy meg tudja osztani másokkal, főleg azokkal, akik távolabbról jönnek. Az MMCC gondoskodik a vízről, hűsítőkről, kávéról és a tálaláshoz szükséges műanyag és papir terítékről.

Ezúton szeretnénk megkérni mindazokat, akik eddig még nem fizették be a 2015-re szóló klub adómentes tagsági díjat, hogy minél előbb juttassák el levélben.

Támogatásotokat előre is köszönjük! MMCC vezetőség. 2016 augusztus.
Töltse le a tájékoztatót

Örömmel tudatjuk, hogy ez ünnepség során kedves barátunk és klub-alapító tagunk, Véssey Ede - Két Világ határán című verseskötetét fogja bemutatni a vendégeknek. Ede rövid életrajza és könyvének tájékoztató alatt van.

Véssey Ede: "Két világ határán"
Véssey Ede összegyűjtött versei "Két világ határán" címmel jelentek meg a Kráter Műhely Egyesület kiadásában a 2016-os Budapesti Ünnepi Könyvhéten.
A kötet megvásárolható több magyar internetes könyvárusnál (például www.krater.hu, www.libri.hu, www.bookline.hu, stb.).

Véssey Ede József 1948-ban született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetemen építészmérnöki oklevelet szerzett 1973-ban. Az építészmérnök hallgatóknak tartószerkezeti tárgyakat oktatott a BME-n 11 éven át. 1984-ben családjával együtt az USÁ-ban telepedett le. Tartószerkezettervező mérnökként 30 éven át dolgozott Dallasban. A Metroplex Magyar Kultúrális Kör alapító tagja; a kör pénztárosa volt több éven át.


Read more


Július 23-án kezdődnek az MMCC önkéntesei által tartott magyar nyelvórák!

HÁROM CSOPORT INDUL
Kezdők: felnőtteknek és gyerekeknek
Közephaladók: felnőtteknek és gyerekeknek
Haladók: felnőtteknek és gyerekeknek

Dátumok: július 23, 30; augusztus 6, 13, 20, 27
Időpont: 2-5 PM
Hely: Bedford Church of Christ - 2401 Bedford Road,
Bedford, TX 76021
Ára: Ingyenes - $ adományt szívesen, köszönettel fogadunk el

Feliratkozás: evabeluska@hotmail.com 817-829-2180
Szeretettel várunk mindenkit!

Read moreDr. Szemerkényi Réka Nagykövet Asszony látogatása Fort Worth-ban.

Dr. Szemerkényi Réka Nagykövet Asszony szívélyesen elfogadta a texasi magyar club (MMCC)  meghívását, és a helybeli magyarok nagy örömére május 6-án megérkezett Dallas-Fort Worthba. A repülőtéren a klub elnöknője, Beluska Éva és férje Beluska János üdvözölték és rögtön el is kezdték a kétnapos tartalomban gazdag programot. Kevesen tudják, hogy Fort Worth és Budapest testvérvárosok, és e kapcsolat révén a Sister Cities International of Fort Worth is bekapcsolódott a vendéglátásba. Az első fogadás a Fort Worth Rotary Club ebédjén történt, ahol a Nagykövet Asszonyt tekintélyes személyek, mint Kongresszusi Képviselő Asszonyunk,  Kay Granger, valamint a Rotary Club elnöke, Doug Briley, a FWSCI elnöknője, Mae Ferguson és és mások üdvözölték, és figyelemmel hallgatták meg a Nagykövet Asszony beszédét. Jónéhány lelkes magyar Dallasból is eljött erre az ebédre, és mindenki meghatódva, büszkén énekelte a magyar hímnuszt zongora kisérettel.

Az ebédet  egy érdekes Trinity River Vision mester-tervének ismertetése követte J.D. Granger, a project elnökének előadásában.  
Ezután  a Fort Worth  Historic Stockyards környékének látogatása következett. Idő hiányában igazán csak ízelítőt kapott erről a híres és érdekes helyről a Nagykövet Asszony, de megígérte, hogy ide még vissza fog térni! Sietni kellett a Texas Christian University-re, hogy ott találkozzon Tamás Ungár professzorral és feleségével, Jutkával.  
Tamás Ungár nemcsak világhíres zongorista, hanem a TCU zongora professzora és a PianoTexas International Academy & Festival alapító tagja, illetve igazgatója.

Az egyetemen egy szép kis gyülekezet várta a Nagykövet Asszonyt. A jelenlévők minden tagjának valamilyen formában fűzződése van Magyarországhoz. Felemelő érzés volt számára találkozni Dr, Keneth R. Stevens történelem professzorral, aki 2014-ben Fulbright program keretén belül vendégprofesszorként tanított a Debreceni Egyetemen. Egyúttal  ismertették a Debreceni Egyetem és TCU között létező együttműködés részleteit. A rövid fogadást Peter Klimo, Magyar származású zongora előadóművész tízperces gyönyörű minibemutatója zárta. 

Ezek az izgalmas és kimerítő talákozók után  vendéglátói  Dallasba, a Y.O. Ranch Steakhouse-ba vitték a Nagykövet Asszonyt, ahol az MMCC vezetői körében finom, igazi "texas steak" és bor mellett elbeszélgettek a metroplexi magyar közösségről, azok tevékenységeiről valamint az új, még bontakozóban lévő kapcsolatokhoz fűzött reményeikről, mivel 2016-tól Texas a washingtoni  konzuláris ügyintézés fennhatóságához tartozik. 
A tartalmas program végeztével nyugovóra tértek, és másnap, május 7-én, a dallasi Cisztercita Apátságot látogatta meg a Nagykövet Asszony ahol az apatság vezetője, Fr. Peter Verhalen Apát és  az apátságot alapító magyar atyák csoportja - Fr. Kereszty Rókus, Fr. Marton Bernát, Fr. Leloczky Gyula, és Fr. Lackner Bede - üdvözőlte a kedves vendégeket.

Bernát atya részletes és érdekes templom és iskola bemutását mindenki élvezte. Ferencz Péter, Bélapátfalva  polgármestere, különösen értékelte amikor Bernát atya rávilágított e helybeli és a bélapátfalvi Apátság hasonlatosságára, hiszen a bélapátfalvai mintájára tervezték és építették a dallasi apátság templomát!  Nagykövet Asszony a kisérői körében, meghallgatta az atyák déli imáját, majd megtekintette a templom előtt álló  56-os magyar forradalmárok Kopjafa emlékművét. Meghatódva és szeretettel búcsút vett az atyáktól, és a kis delegáció kiséretében indult a Gazda családi telekre, ahol a Majális ünnepsége már bontakozóban volt. Minden elő volt készítve, finom étvágygerjesztő illatokkal, Gazda Miklós egri gulyásmester  főztével és finom egri borral várta őt a Gazda család. 

A vendégek is érkeztek tömegesen, tőbb mint 200 főnyi gyűlt össze erre a rendkívüli Majálisra és hogy találkozhassanak kedves vendégükkel.  A délután során Nagykövet Asszonyunknak alkalma adódott  beszélgetni, ismerkedni a távolba szakadt honfitársakkal és azok családtagjaival. 

Az észak texasi magyar közösségnek ez rendkivüli élmény volt, bizalommal és szeretettel fognak emlékezni  Dr. Szemerkényi Réka Nagykövet Asszony látogatására. Remélik még lesz ennek a látogatásnak párja! Mi, a Metroplex Magyar Cultural Circle (MMCC) vezetői pedig reméljük, hogy mindenki számára érdekes, kellemes és hasznos volt a találkozó.
Köszönjük a megtiszteltetést.

Beluska Éva,
MMCC elnök

Read moreHagyományos Majális ünnep  Dalas-Fort Worth-ban..

2016 Május 7-én, Kellerben, a Gazda telken a helybeli magyarok ismét megünnepelték a már hagyományos Majálist.
Az MMCC (Metroplex Magyar Cultural Circle) önkéntes csapatának szervezésének eredményeként nagysikerű, rekord számú résztvevökkel mulattak, szórakoztak a vendégek. Egyuttal megemlékeztek a kedves háziasszonyról, Gazda Jeannie-ről, aki idén januárban hirtelen elhúnyt. Lányai, Erzsike és Gizike (és férjeik) jóvoltából a magyar közösség a megszokott helyen gyűlhetett össze a legnépszerübb ünnepre.

Szintén hagyományokhoz hűen, Gazda Miklós is eljött Egerből, hogy Gulyás főzés-szakértését mégegyszer bemutassa és megossza a helyi magyar barátokkal. Miklóst kisérve Péter Ferencz, Bélapátfalva polgármestere is megtisztelt jelenlétével. Remeljük csak örömmel fog visszagondolni a texasi magyarok vendéglátására és a mulatozására.A legnagyobb megtiszteltetést pedig, Dr. Szemerkényi Réka, Magyarország Nagykövet Asszonynak jelenléte szolgálta, aki nemcsak a finom falatokat és italokat, hanem a kislányok énekelését és szavalásukat is szemmel láthtólag élvezte. Kellemesen elbeszélgetett a Majális vendegeivel és őszinte örömét fejezte ki a helybeli magyarság összetartásáért és hagyományaik fenntartásáért.


A program során a Magyar Női Kórus, Kislányok Kórusa szórakoztatta a vendégeket, majd a férfiak mérköztek a már szokásos Dallas és Fort Worth közötti foci meccsen. A gyermekek élvezték az ugrálóházat, a felnöttek a finom falatokat, italokat a frissen sült Lángost és az egri magyar bort.
Napnyugtával pedig a szokásos tábortűz melletti nótázással zárult a Majális ünnepe.

Köszönet a házigazdáknak, az önkénteseknek és a vendégeknek az 2016-os Majális sikeréért!

Read moreMásodik Farsangi Mulatság / 2nd Hungarian Mardi Gras

February 15, 2-7 pm Knights of Columbus Hall ,1907 Whitley Road, Keller, TX 76248.

Tamás Sebestyén Magyarországról! Performer from Hungary!

Texasi Tökmagok(1-3 évig/years) és a Texasi Bóbita Csoport( 4-10 évig/years) tavaszköszöntoje / Spring welcoming children songs. Gyermek és felnott jelmezverseny / Costume contest for kids and adults. Gyermek kézmuves-sarok / Kid's handcraft workshop

Belépo felnotteknek /Ticket for adults: $35 (for MMCC members: $30), Ages /8-12/ év között : $6 , 8 év alattt / Under age 8: Free.

Menu: Reisling wine braised pork chops in creamy mushroom ragout, decorated with vines, served with rice & peas, red-white-green vegetable medley, Slice of Gerbeaud / Gyermek és vegetáriánus menü lehetoség Kids and vegetarian meal options.

Please bring your own alcholic beverage (Note: By law we cannot sell alcoholic beverage on church property. Soft drinks and water included in the price.)

RSVP and PAYMENT by: Friday, January 30, 2015. Hurry, we have a Max. 130 adults+kids limit and seats are filling up fast!!! RSVP to: Peter Vali, peter.vali@verizon.net Tel: 214-641-3358 Please, make checks payable to MMCC and send to Peter: 1409 Berne Lane, Lewisville, TX 75067.

Read more

Remembering the Heroes of 1956

Not long ago we commemorated the heroes of the 1956 October Revolution in Hungary. Even though it was short lived, the brave participants shook the world with their actions, thus earning the Free World's admiration and recognition. As time passes, the memories of those heroic deeds are growing dimmer and dimmer. Soon the 60th anniversary will be upon us, and we can only imagine what was it like to be there and what did really happen during those days and weeks in 1956?

Because of that, we are asking all those North Texas Hungarians who lived through the uprising, or who actively took part in it, to step forward and share your experiences with us and with the future generations. We would like to collect those precious memories, and if possible, compile them in a book format for publication. The first step would be to identify and get in touch with all those individuals. Therefore we are asking you to please contact us by January 31, 2015 if you would like to schedule an interview or let us know if you plan to contribute you own written story.

Years ago, our friend, Imre Gazda dreamed of compiling this book and now it has been initiated by Bela Marton. So far the (Metroplex Magyar Cultural Circle) MMCC members, Jeannie Gazda and Eva Beluska have joined him in this endeavor. As has happened in the past with other activities that the MMCC has embarked on, many of you have helped out to assure the success of the project. We are confident that the trend will continue, and again, many will join us.

We realize that your time and interest will dictate how much or how little you are able to participate. We invite those who heroically participated in the 1956 Revolt and will volunteer to share their stories, to please call one of the following individuals or write to their addresses. You may also pass this information on to your friends and relatives living in this area who may wish to contribute their first-hand stories.

Bela Marton – 972-727-5467 (bimarton@yahoo.com) 211 Lynge Dr., Allen, TX 75013

Eva Beluska – 817-829-2180 (evabeluska@hotmail.com) 1904 Autry Ct., Arlington, TX 76017

Jeannie Gazda-817-915-4843 (igazda@hotmail.com)1901 Keller-Hicks Rd.,Ft.Worth,TX 76177

We look forward to your reply and wish you a Merry Christmas and a Happy New Year!

Read moreCommunity Rewards Program

The Metroplex Magyar Cultural Circle is pleased to announce several opportunities to easily and automatically contribute to our 501(c)3 non-profit organization:

Kroger's: Link your Kroger rewards card at : www.KrogerCommunityRewards.com .Enter your email address and password and click on "Sign In". Click on "Community" then "Community Reward"¸then click on enroll now¸ complete personal information, click on save. Enter your organization's number (34244) or name and click on "Search". Select your organization and click on "Save". To verify that you enrolled correctly, you will see your organization's name on the right side of your account settings page. Once you are linked, you can start earning rewards immediately.

Tom Thumb/Randalls/Simon David: Register your rewards card online and then click on the Community Caring link, followed by the Good Neighbor program. There you will find the form to fill out and take to your local store. You may list 3 favorite charities. The MMCC membership number is: 11152.

Amazon's Smile Program: Amazon donates 0.5% of the price of your eligible AmazonSmile purchases to your charitable organization by starting your shopping at smile.amazon.com. Click on the link: http://smile.amazon.com/ch/56-2306802 to register.

Read moreNew Book: Searching for Heaven by Geza Bosze

In I the Contraption, Searching for Heaven, a thinker follows his alter ego, Pinocchio, in an exploration of humanity's deepest questions: Why are we here? Where are we going? Pinocchio's journey takes him from the depths of human suffering and cruelty to the heights of well-being, describing a message of hope for the future. The world is a lucid dream—a magical simulation—and we have almost grasped the ability to manipulate the interlocking blocks of its substance. Soon we will be able to create our own heaven, a world shaped not by blind, unreliable nature, but rather by knowledge and understanding of the forces in play. This fascinating and refreshingly positive book builds a literal magical bridge between science and faith that points to hope in our often chaotic and absurd world. The answers the author proposes are deeply thought-provoking and could even be life changing.

See more at Amazon.com

Read more
Eseménynaptár
More
Are you a member of the MMCC?
 
If you would like to become a member of the MMCC or renew your membership, click on the link below. Thank you!

Memberships
Make a Donation to the MMCC
 
If you would like to make an additional donation to the MMCC to help us promote our activities and events, click on the link below. Thank you!

Community Rewards Program
 

We are pleased to announce several opportunities to easily and automatically contribute to our 501(c)3 non-profit organization:

Kroger: Link your Kroger rewards card at www.KrogerCommunityRewards.com Enter your email address and password and click “Sign In”. Click on “Community” then “Community Reward”¸then click on enroll now¸ complete personal information, click on save. Enter your organization’s number (34244) or name and click on “Search”. Select your organization and click on “Save”. To verify that you enrolled correctly, you will see your organization’s name on the right side of your account settings page. Once you are linked, you can start earning rewards immediately.

Tom Thumb/Randalls/Simon David: Register your rewards card online and then click on the Community Caring link, followed by the Good Neighbor program. There you will find the form to fill out and take to your local store. You may list 3 favorite charities. The MMCC membership
number is: 11152.

Amazon’s Smile Program: Amazon donates 0.5% of the price of your eligible
AmazonSmile purchases to your charitable organization by starting your shopping at smile.amazon.com. Click on the link: http://smile.amazon.com/ch/56-2306802 toregister.

Local Hungarian Businesses
More

Agnes Csiffary Remax Real Estate Agent


Agnes ,well known to many within the local Hungarian community, works hard to provide clients with the most positive real estate experience possible. A vital part of today's real estate industry is technology, and to that end she provides her clients with state-of-the art web tools and marketing. It's just one of the many things that has made her one of the most respected real estate agents in the neighborhoods in which she works. For more information see Agnes Csiffary's Remax Website .

KIVÁLÓ MINŐSÉGBEN MAGYAR TV-t szeretne nézni?
Forduljon Novotny Ivánhoz: 214-770-8859 email: hungarotv17@gmail.com
HD TV adás nyolcvan plusz csatornával: M1, M2, M3, M4, M5, Duna TV, Duna World, Hír TV és sok más hír, sport, zene, történelem, tudományos és mozi csatornák.
3 HBO és 3 Cinemax csatorna.
WI-FI kapcsolat és minimális felszerelés szükséges. A berendezés és üzembe helyezés ára $300.00
Havi $30.00 az előfizetési dij. 6 hónapos előre fizetésel kap 1 extra hónapot.

Martha Marozsan Designs can create that special gown, costume or uniform for your unique occasion. Personal attention in couture from concept and fabric selection to dazzling.
Contact:
214-924-8177
blueviola85@hotmail.com
Click here to see samples

Book Review
 

BÁTORSÁG A SZABADSÁGÉRT
56-osok emlékeznek Texasból

A könyv néhány Texasban élő olyan 56-os magyar forradalmárnak az emlékeit, akik fegyvert fogva harcoltak, valamint olyan személyek menekülésének leirását tartalmazza, akik politikai nézeteik vagy vallásos meggyőzödésük miatt kormányellenes elemeknek voltak tekintve, és állandó zaklatást, számos esetben börtönbüntetést kellett elviselniük. Ezért menekültek el, hogy elkerüljék a Szovjet Unió által támogatott magyar kommunista kormánytól rájuk szabott (sok esetben halálos) bűntetést. Ezeket az emlékeket a Metroplex Magyar Cultural Circle (MMCC) önkéntesei gyűjtötték össze, dolgozták fel és e két nyelvű könyvben adták ki. Reméljük, kellemes olvasmány lesz a magyar vagy angol nyelvű olvasónak, betekintést nyújtva a forradalmárok, és a menekültek érzelmeire, lelkiállapotára. Megrendelhető: Amazon és Barnes and Noble. Korlátolt ideig evabeluska@hotmail.com   817.829.2180

Book Review
 

Violence and Violins - the Making of a Hungarian Refugee
Joseph Nagyvary

Bár a hátter a gyűlölt kommunista diktatura, ez a memoir első sorban egy középosztálybeli ifjú küzdelmeinek intim leírása, kinek apja túlbuzgó katolikus, bátyja meggyőződéses kommunista volt. József gondolatvilágát főleg a tudomány, lányok, és a Stradivari hegedű töltik be, de önkéntelenül is szabadságharcos lesz 1956 őszén. Egy megtorló állambiztonsági osztag elfogja, de sikerül megmenekülnie, és sok kaland után kiköt Texasban, ahol biokemia professzor lesz. Megtalálja életének fő küldetését a Stradivari titok megoldásában, mely munkájával világhírt szerez.
Könyvről és megrendelésről bővebb felvilágosítás a www.violenceandviolins.com található.

Linkek
More

l998 július 20. óta